Blog | onrecht.. dichtbij?

Blog | onrecht.. dichtbij?

 

 

Er kwam een zieke man aan. Voorzichtig probeerde hij door alle mensen heen te komen. Hij had een shirt met hele lange mouwen aan, het leek wel alsof hij iets wilde verbergen Toen hij bij Jezus aan kwam knielde hij neer. Jezus raakte deze onreine man aan en genas hem, want Hij had medelijden. Was je ziek? Dan ging je naar Jezus. Was je blind? Dan vroeg je Jezus. Had je geen hoop meer? Dan luisterde je naar Jezus!

Onrecht kent vele gezichten en het kan verschillende emoties oproepen. Verdriet, boosheid, angst, het gevoel van vernedering, eenzaamheid, jezelf niets waard vinden, wanhoop. Onrecht klinkt voor veel mensen als iets van ver weg, maar als je je straat door zou lopen zou je al een hoop tegenkomen. Een volwassen vrouw die altijd op haar tenen heeft gelopen om te voldoen aan de verwachting van haar ouders. De familie die sociale gelegenheden ontwijkt omdat ze daarvoor geen geld hebben. Dat meisje met de schattige staartjes, die op school door niemand écht gezien wordt. De jongen die ontzettend goed piano kan spelen, maar die zichzelf niets waard vindt omdat hij op school niet goed kan leren.

Doe je recht als je wegkijkt? Als je de andere kant op loopt? Jezus had medelijden en kwam in actie. Het zien van dat wat niet klopt veroorzaakt een scheur in jou, maar wat als je daar niets mee doet? Gods hart scheurt ook als hij onrecht ziet. God heeft ons een rechtvaardigheidsgevoel gegeven; die scheur in jou die ontstaat als je onrecht tegenkomt. Als we dat gevoel wegstoppen, ontkennen of negeren dan stompt ons hart en ons gevoel af. We kijken dan niet meer met Gods ogen naar de wereld, ons hart voelt niet meer datzelfde als wat God voelt.

Een beetje recht brengen kan klein beginnen. Als meester kun je elke dag alle kinderen welkom heten. Op je kantoorbaan neem je eens een kopje koffie mee voor je stille collega tegen wie eigenlijk niemand praat. Op school geef je eens een oprechte glimlach aan die jongen die zich zo lijkt te verstoppen.

God is een God van recht, daarom moest Jezus voor ons sterven. Wij waren schuldig en we zouden gestraft moeten worden, maar God gaf Jezus zodat Hij ons bij Zich kon houden. God is genadig én rechtvaardig. Als God een God van recht is, is het dan niet onze verantwoordelijkheid om met Zijn bewogenheid de wereld in te stappen om ook recht te doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *